Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pasovského chýše

ikona-mapa--mini.jpg

article preview

V roce 1895 vznikala myšlenka postavit na Čerchově útulnu. Byla to první útulna Klubu českých turistů v západní části Čech. Projekt zdarma vypracoval architekt Vratislav Pasovský.
Na jaře 1896 se začalo se stavbou. Do základů chaty byla v červenci 1896 zazděna pamětní listina na které mimo jiné stálo: "Ku pohodlí všech, kteří v místa tato zavítají, ku úkrytu před bouří a deštěm, ku občerstvení a posilnění poutníka, jenž dále hlubokými těmito lesy se ubírá, ku získání patřičného vysvětlení míst, na něž cizinec z vrcholu tohoto pohlíží, budujeme stánek tento z lásky k člověčenstvu, a v historii české proslavenému malebnému, vždy až po hranice ryze českému kraji tomto." Výstavbu chaty se zasloužili představitelé místní honorace. Bedřich, hrabě ze Stadionů v Koutě, věnoval pozemek a část stavebního dříví; Jiří, hrabě ze Stadionů v Trhanově, dodal veškerá prkna. Další potřebný materiál zajistili majitelé skláren a velkostatku Fichtenbachu, pánové Kupfer a Glaser.
Samotná stavba pak byla dílem stavitele Aloise Procházky a domažlického tesaře Josefa Kryštofa.
Pracovalo na ní 50 dělníků a o namáhavou a obtížnou dopravu na vrchol Čerchova se postarali místní sedláci. Do podzimu bylo hotovo pět místností, chodba, veranda, půda a studený sklep. U chýše se budoval chlév a malé hospodářství pro čerchovského nájemce. Chata vyrostla na ploše 135 m2, turisté mohli přespat na 12 lůžkách a celá stavba přišla na 1200 zlatých. Chata byla v provozu jen v letní sezóně od poloviny května do poloviny října. V zimním období se otevírala pouze výjimečně. V šenkovně se čepoval ležák z koutského pivovaru.
Chýše byla 13. června 1897 slavnostně otevřena a pojmenována po tehdejším starostovi KČT Vratislavu Pasovském.
Mezi roky 1883 - 1913 vystoupilo na rozhlednu na Čerchově 459 937 osob, v Pasovského chýši od jejího vybudování bylo prodáno 171 120 sklenic piva, 3677 lahví vína, 10 209 lahví sodové vody a 85 860 dopisnic. Čerchov se stal stále vyhledávanějším cílem turistů.


© Alexej Petrašovský, Eva Bednářová
Zdroj: Tajemství vrcholů Českého lesa; VOGELTANZ Jaroslav, HAJŠMAN Jan; 2014

 

Náhledy fotografií ze složky Čerchov

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 6
Celkem: 469673
Měsíc: 11489
Den: 382