Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příhodův park

ikona-mapa--mini.jpg   Významná památka historické zahradní architektury. Památkově chráněno od r. 1976. 

article preview

Příhodovy sady

13.3. Usnesení zastupitelstva městského, aby zřízeny byly sady na Příhodovském náměstí, počalo tento týden se uskutečňovati. Staré kaštany podél nové klášterní zdi směrem k "Podskalí" byly v úterý veřejnou dražbou prodány a to i následující dny poraženy a odvezeny. Následkem toho je na místě tom velmi živo; obzvláště naše bujará mládež neopomenula se sady těmi se dle způsobu svého jak náleží rozloučiti.
Plán k sadům dodán byl jak se dovídáme, radě městské laskavým přičiněním a prostřednictvím pana Thomayera, zámeckého zahradníka v Trhanově.

3.4. Práce nového parku pokračuji rychle; silnice, o kterou občané někteří okolní vedli tolik zbytečné hádky, je skoro hotova a na pracích ostatních patrný už i oku nezasvěcenému hlavní rozměr sadů budoucích. Dozor nad dělníky má p. Pietro Bazanella, vrchní dozor nad pracemi vede p. Carlo Chini; i těšíme se upřímně na novou tuto ozdobu města, nepochopujíce, kterak mohla míti své nepřátele.

10.4. Práce pokročily potud, že obkládají se již jednotlivé záhonky drnem a tyčková ohrada se vroubí.

17.4. Sady městské na náměstí Příhodovském budou již brzo ukončeny; při té příležitosti dovolujeme si požádati obecenstvo veškeré, aby již nyní vzalo sady mladičké pod svou ochranu, a každou zlomyslnosť bezohledně káralo a k potrestání pohánělo. Nebo jsou lidé, kterým každá věc dobrá musí býti citelným způsobem zapsána v paměť, než ji pochopí.


© Eva Bednářová
Zdroj citace: Domažlické listy, r.1880

 

Náhledy fotografií ze složky Příhodův park

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 35
Celkem: 481093
Měsíc: 17288
Den: 1032