Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kocovy kameny

ikona-mapa--mini.jpg

article preview

Skalky na Velkém Zvonu v Českém lese byly po celé 19. století oblíbeným výletním místem majitelů panství Újezd Svatého Kříže a jejich hostů. Jejich okolí doznalo v době romantismu parkových úprav a skalky byly propojeny kamennými chodníčky a schůdky. Na jedné z nich byla zřízena i vyhlídka se sedátkem. Romantické zákoutí se přirozeně stávalo cílem veselých loveckých výprav, společenských pikniků a rodinných výletů, jejichž účastníci často zatoužili zanechat na místě upomínku na příjemně strávený den. Své pocity a vzkazy proto nechávali tesat do zdejších skal a kamenů.
Protože majiteli panství byl v tomto období šlechtický rod Koců z Dobrše, bývají dnes skalky s nápisy nazývány Kocovy kameny. Skalky jsou rozesety po hřebeni a úbočí vrchu v pásmu dlouhém 500 metrů.
Dnes je možné ve skalách na Velkém Zvonu nalézt a při troše štěstí i přečíst, více než 25 nápisů, vytesaných do předem upravených ploch. Nejstarší nápisy pocházejí z roku 1803, nejmladší historický nápis vznikl o sto let později.
Autory těchto pamětních poselství byli většinou Kocové z Dobrše. Nejstarší nápisy vysekával patrně Franz Helmer, revírník barona Václava Zachariáše Koce.


© Alexej Petrašovský
Zdroj:
Tajemství vrcholů Českého lesa - l.;  HAJŠMAN 
​Jan , VOGELTANZ Jaroslav; 2014  

 

Náhledy fotografií ze složky Bělá nad Radbuzou

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 11
Celkem: 471469
Měsíc: 12233
Den: 713