Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barokní most

ikona-mapa--mini.jpg

article preview
Barokní most klenoucí se přes řeku Radbuzu s osmi oblouky a třemi páry pilířů s barokními sochami byl vystavěn na poč. 18. století z masivních kamenných kvádrů v místě, kde dříve stávala dřevěná lávka.
Není náhodou, že tento krásný klenutý most tak trochu připomíná pražský Karlův. Právě ten byl totiž vzorem iniciátorce a donátorce této stavby tehdejší majitelce panství kněžně Anně Terezii Metternichové, rozené jako Cukrová z Tamfeldu.
Na pilířích stojí sochy světců Archanděla Michaela, sv. Jana Nepomuckého, sv. Antonína Paduánského, Panny Marie Neposkvrněné, sv. Václava a sv. Erazima. Poslední jmenovaný je světec se zvláštním atributem, drží totiž rumpál a na něm nese navinutá vlastní střeva. Zmíněný atribut odkazuje ke způsobu, jímž byl světec dle legendy umučen. Na mostě se ocitl proto, že jméno Erazim bylo v rodě Cukrů z Tamfeldu poměrně oblíbeno. Žádná ze soch nenese signaturu odkazující k autorovi.
Sochy jsou v životní velikosti a říká se, že jich tam prvně bylo o dvě více. Na předmostí zdobí zídku mostu i čtyři páry kamenných koulí.
Tento barokní 45 m dlouhý skvost byl a dodnes je kultovním místem města. Procházela tudy procesí, konaly se bohoslužby a sochy světců bývaly zdobeny květinami.
Na konci 2. světové války hrozil mostu zánik, velitel ustupující německé armády chtěl most odstřelit, ale naštěstí se podařilo most ubránit. Pomohlo úpěnlivé naléhání tehdejšího starosty J. Sticha a tak unikátní most byl ušetřen zkázy. Později jej ohrožoval fakt, že až do roku 1995 nesl tíhu běžného provozu.
Dnes je tato stavba chráněnou významnou kulturní památkou a je určena již jen pro pěší.

© Eva Bednářová

 

Náhledy fotografií ze složky Bělá nad Radbuzou

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 5
Celkem: 471840
Měsíc: 12495
Den: 730