Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odborné práce, články, stati

Uvádíme zde odkazy na různé odborné práce vypracované k tématu národopisné oblasti Chodska, které je možné veřejně sdílet.


Práce českých folkloristů a etnografů přelomu 19. a 20. století na Chodsku a porovnání jejich příspěvků do Zíbrtova Českého lidu
Anna Kopová, 2016
Bakalářská práce 
Práce je zaměřena na práci folkloristů na Chodsku především na přelomu 19. a 20. století s přihlédnutím k dřívější sběratelské práci v dané oblasti reprezentované především B. Němcovou. K tomu jsou uvedeny základní informace o národopisné oblasti Chodsko. Autoři, o nichž se zde pojednává, publikovali své poznatky v etnologickém časopise Čeňka Zíbrta Český lid, který vycházel v letech 1892 – 1914 a potom od roku 1924 až do Zíbrtovy smrti roku 1932. 
Odkaz na zdroj

PDF soubor ke stažení


Masopustní zvyky Chodska se zaměřením na Postřekov
Jana Antošová, 2016

Bakalářská práce 
Práce se zaměřuje na masopustní zvyky v oblasti Chodska. Je rozdělena do šesti kapitol. Popisuji masopust obecně, zmiňuji jeho původ a obvyklý průběh. Další kapitola obsahuje nástin historie Chodska, jeho rozdělení a také popis tamního kroje. Následně je zde vylíčeno masopustní veselí v dřívější i současné době v obcích Mrákov a Luženičky. Poslední kapitola je věnována oslavám masopustu v největší chodské vsi Postřekov, které jsou specifické svým pětidenním trváním. Jsou zde popsány zvyky jednotlivých dnů a jejich průběh.
Odkaz na zdroj

PDF soubor ke stažení


Skladba obyvatelstva, rodin a domácností na Chodsku na konci 19. století
Barbora Oplatková, 2017
Diplomová práce 
Práce je historicko - demografickou sondou do života na Chodsku ve druhé polovině 19. století. Hlavním cílem je porovnat skladbu obyvatelstva, rodin a domácností během zvolených let. Vybrána byla data za roky 1869, 1880, 1890 a 1900, kdy na území českých zemí probíhala první moderní sčítání lidu. Pomocí metod historické demografie, demografické analýzy a statistiky byly analyzovány odděleně obyvatelé, rodiny a domácnosti.
Odkaz na zdroj
PDF soubor ke stažení


 

 
 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 7
Celkem: 474563
Měsíc: 13795
Den: 641