Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čeští králové v Domažlicích

article preview
Město, založené na velmi výhodném místě u dvou důležitých zemských cest, jímž musel projít každý, kdo tudy procházel do země nebo z ní vyjížděl, dobře prosperovalo. Vítalo také ve svých zdech dosti často nejen mnohé vynikající příchozí, ale i samé krále, zejména Jana Lucemburského, jenž se tudy často ubíral do ciziny za válečnou slávou. Projíždějící cizí obchodníci a jiní cestující, kteří tu cestou do Plzně nebo z Bavor zpravidla přenocovali, zanechávali ve městě dosti peněz a místní obchodníci vydatně těžili z této výhodné polohy.
Čeští králové navštívili Domažlice mnohokrát.
V červenci r. 1266 ve městě pobýval Přemysl Otakar ll. a řezenští měšťané sem k němu přišli žádat o pomoc proti násilí ze strany bavorských vévodů.
V květnu 1318 se zde konal sněm panstva za přítomnosti krále Jana Lucemburského, na němž byl sjednán mír mezi oběma znepřátelenými stranami. Král Jan právě zde poznal Chody a roku 1325 jim vydal první důležité privilegium, ve kterém jim poskytl táž práva, jakými se těšilo město
Domažlice.
Také král Karel IV. prodlel několikrát v Domažlicích na svých cestách do ciziny. Již roku 1344, ještě jako moravský markrabí, projížděl tudy na cestě do Lucemburska. O několik let později bylo ve městě shromažďováno vojsko proti Karlovu odpůrci Ludvíku Bavorovi a v říjnu 1347 se zde Karel dozvěděl zprávu o smrti svého soka.
Každá taková královská návštěva znamenala rušné oživení pohraničního města. S králem sem přijel značný průvod šlechticů, úředníků a služebnictva a byly to zejména městské cechy a obchodníci, jež měly z každé takové události značný zisk.

© Alexej Petrašovský
Zdroj: Domažlice včera dnes a zítra; kol. autorů; 1971
 

Náhledy fotografií ze složky Domažlice

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 11
Celkem: 474468
Měsíc: 13769
Den: 703