Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie kostela


 

 

article preview

Kostel byl založen pravděpodobně roku 1331 spolu s místním špitálem. Obnoven po třicetileté válce.

Roku 1695 vyhořel, v letech 1697 - 1699 znovu vystavěn podle plánů italského architekta Carla Zanettiho.

Stavba, široká 22,5 m, byla vybudována na půdorysu rovnoramenného kříže, stěny byly členěny štukovými lizénami a jednoduchými, půlkruhem zaklenutými okny. Nad křížením valbových střech s volskými oky vystupovala osmiboká zvonička se dvěma zvony. Vnitřek byl sklenut jednoduchou křížovou klenbou. Čtyři oltáře byly pořízeny v roce 1876 s využitím starších zbytků, barokní socha sv. Josefa byla přenesena ze zrušené kapličky na Týnském předměstí.

V roce 1911 se rozhodlo obecní zastupitelstvo kostel zbořit kvůli jeho nevhodné poloze. Podmínku, že vzápětí postaví kostel nový, dále od silnice, však obec nikdy nedodržela.

Zpráva z periodika Posel od Čerchova ze dne 24. prosince 1908:

"Děkanský úřad požádal 16. prosince 1908 obecní zastupitelstvo královského města Domažlic o zastavení služeb Božích v kostele sv. Antonína, Městská rada navrhla zastupitelstvu zavření tohoto kostela z důvodů zdravotních a veřejné bezpečnosti. Žádost svou odůvodnil děkanský úřad opětně stejným výsledkem místního komisionálního šetření, které vykonáno bylo dne 14. listopadu toho roku, a při němž konstatováno bylo, že krov, krytina, věž a římsy kostela nalézají se ve stavu chatrném, takže i městský stavitel zřekl se veřejné odpovědnosti. Mimo to stav kostela je dle prohlášení zdravotního znalce velmi nebezpečný pro zdraví, ježto kostel jest vlhký, plísní prosáklý a velice studený. Z uvedených důvodů usneseno, že obecní zastupitelstvo sprošťuje děkanský úřad sloužit v kostele sv. Antonína mše svaté po dobu, dokud nebezpečnost, totiž obecný stav kostela potrvá a dokud kostel ohrožovati bude zdraví kněží i ostatních návštěvníků. Zároveň se schvaluje návrh městské rady, aby z týchž důvodů kostel sv. Antonína byl ihned uzavřen."


© Alexej Petrašovský

Zdroj: 

  • Zaniklé kostely Čech; ČECHURA Martin, 2012
 

Náhledy fotografií ze složky Kostel sv. Antonína Paduánského

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 27
Celkem: 471640
Měsíc: 12349
Den: 753