Jdi na obsah Jdi na menu
 


T.G.Masaryk - pamětní deska

ikona-mapa--mini.jpg

article preview

"24.5.1934 - k oslavě třetího znovuzvolení Masaryka prezidentem republiky - byla odhalena bronzová deska na průčelí Bautzova hotelu (Fastrova 148), která nese nápis: " V této budově odpovídal v letech 1891 - 1893 svému voličstvu prof. dr. T. G. Masaryk jako poslanec po prvé vyslaný do říšské rady ve Vídni, zahajuje tak svoji politickou činnost, vyvrcholenou r. 1918 osvobozením národa a obnovením samostatnosti jeho v republice československé. Pro věčnou paměť." 

Autorem desky, která připomínala, že právě zde Masaryk zahájil svou politickou dráhu, když kandidoval za mladočechy ve volbách do říšské rady, byl sochař Langenberger. Masaryk se v této budově 22. února 1891 zúčastnil předvolební schůze a jeho protikandidátem za staročechy byl Antonín Steidl. Desku inicioval literární historik Miroslav Halík, který patřil k okruhu Pátečníků a měl tedy k Masarykovi blízko.
V r. 1953 byla deska odstraněna. Záminkou se stalo rozdělené psaní slova „poprvé", což bylo vyloženo jako pravopisná chyba. Dodnes neznáme ani podobu této pamětní desky, bohužel se nepodařilo objevit fotografii původního stavu. V roce 1991 byla do prázdného výklenku na fasádě osazena jednoduchá žulová deska s původním nápisem.

soucasna-pametni-deska-na-bautzove-dome.jpg


© Eva Bednářová
Zdroj citace: Masaryk a Domažlice; PRACH Karel; 1938

 

Náhledy fotografií ze složky Sochy, drobné památky a pamětní desky

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 12
Celkem: 462124
Měsíc: 8683
Den: 396