Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čermná

article preview

První zpráva o vesnici ležící 5 km od Staňkova pochází již z roku 1233. Ve 14. a 15. století náležela k panství nedalekého hradu Lacembok a po jeho zániku přešla pod Horní Kamenici. Od roku 1521 byla Čermná poplatná rytířům Šlovickým ze Šlovic. V roce 1678 získal ves s okolím Maxmilián Trauttmansdorff a připojil ji ke svému panství v Horšovském Týně, při kterém zůstala až do roku 1848. Na místě dnešních čísel popisných 1, 86, 87 stával až do roku 1903 panský dvůr, jehož budovy byly postaveny kolem čtvercového nádvoří. Byly zde byty pro šafáře a pro čeleď, stodoly, vepřinec, ovčín a chlévy pro hovězí dobytek. Dnes se na tomto místě nachází penzion s příznačným názvem "U panského dvora". V první polovině 19. století měla Čermná pouze 21 čísel popisných. Teprve těžba černého uhlí v nedalekých výtuňských lesích způsobila stavební ruch, protože mnoho lidí zde nalezlo obživu. Tkalcovstvím se v 19. století živili občané Panc u Kadlečků, Sloup u Krýslů, Mestl u Halkůsků a Kohout. Tři občané z Čermné - Štengl, Šizling a Toupal vozili po okolních vesnicích na trakařích kolomaz, kterou měřili žejdlíkem. Reklamu svému zboží vymysleli jednoduchou. Zpívali:

Já mám tratar novej,
vozím na něm volej,
vod městečka ke vsi,
děvčátka kupte si
volej brabencovej.

Nejchudší obyvatelé se živili hadrářstvím. Hadry odváděly do kdyňské přádelny.

Sůl prodával vždy některý sedlák pro celou ves po librách a jezdil pro ni až do Českých Budějovic. Kontribuční daň odváděli zdejší sedláci na knížecí zámek v Čečovicích každého čtvrt roku. Kromě toho robotovali. Sedláci, kteří vlastnili celý dvůr, robotovali 2 dny v týdnu povozem, domkář musel robotovat bez povozu 1 den v týdnu. Kdo se chtěl ženit, musel vrchnosti slíbit, že bude robotovat.

"V Čermné je podle nového sčítání 613 obyvatel, o 63 méně než v roce 1921, ačkoli domů přibylo 13. Příčinou úbytku obyvatelstva je uzavření vituňských černouhelných dolů a stěhování horníků do Zbůchu. Všichni zapsaní obyvatelé jsou české národnosti. Podle náboženství je 127 obyvatel bez vyznání, 10 českobratrského vyznání, 1 příslušník československé církve, ostatní jsou katolíci. Bytů je v Čermné 167, jeden dům je neobydlen."
Zdroj: Staňkovsko 20. prosince 1932

Současná kaple zasvěcená sv. apoštolům Janu a Pavlovi byla vystavěna v roce 1897.


© Alexej Petrašovský
Zdroj:

  • Bohuslav Kümpel Staňkovský - Staňkovsko
  • Zdeněk Procházka - Domažlicko a Kdyňsko
 

Náhledy fotografií ze složky Čermná

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 19
Celkem: 473851
Měsíc: 13341
Den: 659