Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poutní místo Dobrá Voda

ikona-mapa--mini.jpg

article preview

Poutní místo Dobrá Voda zaujímá v regionu Chodska významné postavení. První zpráva o zázračném vyléčení pochází ze začátku 19.století. Tehdy se uzdravil cestář Johann Ottilinger ze Ždánova poté, co si omyl svoji poraněnou a stále se nehojící nohu v prameni v Hoře u Draženova. Z vděčnosti pak nechal u studánky postavit dřevěný kříž. Po rozšíření zprávy o tomto zázraku přicházeli k léčivému prameni četní poutníci.
V letech 1880-1881 byla podle návrhu p. Topinky postavena nová zděná kaple. Už po několika letech ale začala stavba vlhnout, ve zdech a na stropě se tvořily trhliny a navíc přestávala svojí velikostí vyhovovat stále většímu počtu poutníků, kteří sem scházeli zblízka i zdaleka, a to jak ze strany české, tak i německé.
Proto se přistoupilo ke stavbě nové kaple, tentokrát na vhodnějším místě. Vybrána byla prostorná výšina nedaleko původní kaple. Stavbě draženovští občané upisovali značné částky a podle možností se vlastními silami přičinili o výstavbu. Stavba kaple , která byla projektována architektem Čenským, byla dokončena v roce 1900 v hodnotě více než 2 tis. zlatých.
V kapli je umístěn na hlavním oltáři obraz "Matky Boží pomocné" zvaný "Chodská madona" od Jaroslava Špilara. Ten údajně světici vtiskl podobu své manželky.
V blízkosti poutní kaple je umístěno čtrnáct zastavení Křížové cesty, malovaných na plechu domažlickým umělcem Josefem Wimmerem.
Obě kaple stály u studánky až do roku 1924, kdy byla dolejší kaple zbourána kvůli špatnému technickému stavu.


© Eva Bednářová

 

Náhledy fotografií ze složky Dobrá Voda

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 14
Celkem: 476773
Měsíc: 15125
Den: 1060