Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hraniční přechod Folmava / Furth im Wald

article preview

V roce 1949 se představitelé státu rozmýšleli, která důležitá spojnice Československa se západním Německem zůstane zachována - Folmava nebo Rozvadov. Původně to měl být hraniční přechod Folmava / Furth im Wald, ale silnice k němu byla údajně horší a podstatně dražší pro nákladní dopravu. Nakonec byl tedy 1. dubna 1949 tento hraniční přechod zrušen.
Kvůli stále narůstající dopravě mezi oběma státy se přechod na Folmavě znovu otevřel až o mnoho let později 18. července 1964. Tomu předcházela celková rekonstrukce celniště - vybudování celních a pasových areálů, rozšíření odbavovacích pruhů a nové přemostění silnice do Německa. Nejprve byl přechod využíván jen pro nákladní dopravu, později se zde mohly odbavovat i osobní automobily. Správa na československé straně hranice se nacházela v budově prvorepublikového celního úřadu a přilehlých objektech, celní areál na bavorské straně byl nově postaven.
Po roce 1989 byly hraniční kontroly zmírněny a nárůst přeshraniční dopravy si vyžádal další rekonstrukce.
Po vstupu České republiky do Schengenského prostoru zmizely kontroly úplně a české celniště s přilehlými objekty se přeměnilo na velký areál a tržiště nabízející rozmanité služby a zboží. A nejen to. Folmava si zdejší koncentrací kasin a nočních klubů vysloužila přezdívku Las Folmas.


© Alexej Petrašovský
Zdroj:
Zdeněk Šmída - Rozbor Čerchovska a Všerubska

www.zdeneksmida.cz

 

Náhledy fotografií ze složky Folmava

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 5
Celkem: 462549
Měsíc: 8924
Den: 596