Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gloriet Klobouk

ikona-mapa--mini.jpg

article preview
Tato drobná zajímavá stavba stojí na holém návrší nad obcí Kout na Šumavě.
Stará pověst z období husitských válek vypráví, že zde ztratil roku 1431 kardinál Cesarini svoje listiny, zlatý kříž a klobouk, když utíkal před husity z nevydařené křižácké výpravy u Domažlic. Gloriet má připomínat jeho ztracený klobouk.
Ovšem o stavbě, ani o účelu založení tohoto glorietu, se historické prameny nezmiňují. Původně měl stát na dřevěných sloupech a údajně byl na jednom z trámů nalezen letopočet 1723. Nicméně dřevěné konstrukce stavby shořely při jeho opravě v roce 1973 a tak zůstane přesné datum založení klobouku již navždy tajemstvím.
Na nejstarším josefském vojenském mapování tuto stavbičku nenaleznete, na druhém mapování z 30. let 19. století je již klobouk označen a byl součástí cesty se stromořadím která vystupovala přímo z nádvoří koutského zámečku. Založení glorietu je tedy možné vztáhnout k rozsáhlým opravám tohoto zámku a úpravám jeho okolí, které byly provedeny tehdejším majitelem koutského panství hrabětem Stadionem. Gloriet měl patrně oživit parkově upravenou krajinu a dopřát šlechtě odpočinek s pěkným výhledem na ni.

© Eva Bednářová 

 

Náhledy fotografií ze složky Kout na Šumavě

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 15
Celkem: 474784
Měsíc: 13863
Den: 632