Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvrz

ikona-mapa--mini.jpg

article preview

Historická tvrz v Koutě na Šumavě byla postavena až v polovině 16. století, když se zdejší vrchnosti nechtělo bydlet na špatně přístupném a méně pohodlném hradě Rýzmberk.
V odhadu panství z roku 1676 jsou zmiňovány zdejší patrové klenuté budovy s řadou světnic, komor a sklepů.
V jednom z těchto sklepních prostor se na samém konci třicetileté války odehrálo krvavé drama, které zůstávalo dlouhou dobu v mysli zdejších lidí. Dne 6. dubna 1648 vpadla zdivočelá švédská horda do vesnice a jejich pozornosti neunikla ani výstavná renezanční tvrz. Tehdejší majitel panství Vilém Colona z Felsu, který se zde zrovna nacházel, se rozhodl uchýlit do zdánlivého bezpečí hlubokého sklepa svého panského sídla. Byl však drancujícími švédskými žoldáky objeven a zabit. Ještě dlouho upomínala na tuto tragédii krvavá skvrna, která ani po létech nezmizela. Colonovi nepomohlo ani to, že na rozdíl od jiných příslušníků svého rodu, zachovával přísnou neutralitu a politicky se neangažoval.
Jeho ostatky našli místo posledního odpočinku před hlavním oltářem v kostele sv. Mikuláše ve Kdyni. Dnes je náhrobní kámen ukryt pod dřevěným stupněm a není možné jej spatřit. Na desce z červeného mramoru stál nápis: "Zde pochován leží vysokorodý pán Vilém Colona z Felsu a Schellenbergu, na Neudolku a Gabelhornu, který 6. dubna 1648 od švédské tlupy na zámku koutském zastřelen byl. Původ jeho je z prastarého rodu knížat Colonů z Říma, jehožto duši Bůh milostiv, tělu klidného pokoje v zemi a v poslední den vzkříšení račiž uděliti." Vilém Colona byl synovcem Linharta Colony z Felsu, jednoho z předních vůdců stavovského povstání.

Majitelé koutské tvrze:

1544 - Jan Vojslav z Branišova
1585 - Jiří z Gutštejna
1623 - Jan Filip Krac ze Šarfenšteina
1635 - Vilém Colona z Felsu
1676 - Volf Maxmilián Laminger z Albenreuthu
1697 - Johann Filip ze Stadionu
1824 - Jan Filip František Josef Stadion
1910 - Friedrich Rzyszcewski
1928 - Marie Kristina ze Schönbornu
????? - Gerolf Max ze Schönbornu
1945 - ČSR
2004 - Obec Kout na Šumavě


© Alexej Petrašovský

Zdroj:
  • Zdeněk Procházka - Historické náhrobníky okresu Domažlice
  • Renata Pourová - Hrady, zámky a tvrze, které přežily rok 2000
 

Náhledy fotografií ze složky Kout na Šumavě

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 10
Celkem: 471394
Měsíc: 12192
Den: 713