Jdi na obsah Jdi na menu
 


U panenky Marie

ikona-mapa--mini.jpg

article preview

V této lokalitě nad vesnicí, asi 500 metrů od poutního kostela sv. Vavřince se nachází dvě zajímavé skulptury.
Najdeme je při zelené turistické značce z Domažlic na Pasečnici na kraji polesí Zelenov.

Jednou z nich jsou boží muka, která tvoří nízký pilíř s kosenými hranami a kaplicí, která má na přední straně niku s uzavíratelnou mřížkou. Na zadní straně božích muk je vyryt monogram F. M. a letopočet 1888. 

bozi-muka-straz-1--2-.jpg

Dříve tu prý stával dřevěný mariánský sloupek. 
Jednou si dle pověsti pasečnický fořt Paleček trochu více ve Stráži přihnul. V noci se kolem vracel domů a napadlo jej, že si sloupek, který se jiż viklal, hodí na rameno a přemístí ho. V tom nastalo v lese boží dopuštėní. Zvedl se vichr, hřímalo, blýskalo se a stromy se lámaly. Paleček opřel sloupek o nejbližší strom a utíkal domů. Sotva se ráno rozednilo, běžel do lesa a vrátil sloupek na původní místo.
Kamenná boží muka, kam byla přemístěna soška Panny Marie Svatohorské z původního sloupku, vytvořil v roce 1883 z babylonské žuly kameník F. Holstein z Pasečnice, který mimo jiné vytvořil i kamenný základ sochy Antonína Příhody v Domažlicích.
Ten se prý jednou vracel domů a na cestě ho zastihla bouře. Byla tak prudká, že Holstein sešel z cesty a zabloudil. V největší úzkosti slíbil Pánu Bohu, že dostane - li se bez úrazu domů, místo dřevěného sloupku udělá kamenný. 

Kolem pilíře obíhá dřevěný plůtek zakotvený do čtyř kamenných sloupků. Když se do Stráže přivdala hospodyně z Újezda - Hanče provdaná Kozinová - začala se o sloupek starat. Výklenek každoročně obílila a sošce Matky Boží oblékla nové šatičky. Místo pod sloupkem dala ohradit a prostor osadila barvínkem. Kolemjdoucí se u zahrádky rádi zastavili a od té doby se místu říká "U Kozinčiny zahrádky". 
Postupem času však zahrádka pustla, až při stoletém jubileu jí opravili strážští lesníci. Sošku, která podlehla povětrnostním vlivům, nahradili obrázkem Panny Marie.
V roce 2009 byla boží muka nabílena a nově opravena a od roku 2016 zdobí výklenek sádrová soška Panny Marie s Ježíškem, darovaná z fary v Dýšině u Plzně.

bozi-muka-straz-2--2-.jpg

Naproti tomuto místu přes cestu se vypíná malá skalka, ve které je vysekán výklenek a v něm je umístěna 47 cm vysoká  keramická plastika Panny Marie Lurdské. Na jejím podstavci je nápis: " Díky za uzdravení." Soška sem byla umístěna jako dík za uzdravení z těžkého úrazu v roce 2016.

bozi-muka-straz-3--2-.jpg

Pro zajímavost lze uvést, že na tomto místě se setkal na svém útěku s domažlickými skauty odbojář Jan Smudek. Byl pronásledován gestapem a již značně vyčerpaný. Skauti se o něj postarali a přinesli mu jídlo. I díky nim nebyl Smudek Němci dopaden.


© Alexej Petrašovský

Zdroj: 

  • Zdeněk Procházka - Příběhy vtesané do kamene, díl 2., Nakladatelství Českého lesa v Domažlicích, 2009.
 
 
 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 8
Celkem: 474756
Měsíc: 13850
Den: 618