Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdanovcův křížek

ikona-mapa--mini.jpg

article preview

Zdanovcův křížek se nachází nad severním okrajem obce při silnici do Domažlic.
Pověst o sedláku Zdanovcovi, jehož předkové jsou v Tlumačově připomínáni od roku 1531, patří k vyprávěním, která působí velice autenticky. Za napoleonských válek se v Tlumačově usadila část francouzského vojska. Velitel, který měl u sebe plukovní pokladnu, si k odpočinku vybral statek zámožného sedláka Zdanovce. Pokladnu mělo na statku hlídat šest vojáků. Zdanovec je však opil, pokladnu jim ukradl, naložil na vůz s hnojem a odvezl na své pole, kde ji zakopal. Druhý den svedl veškerou zodpovědnost na zemdlené vojáky. Velitel se nezdržoval dlouhým výslechem, musel udržet kázeň a ačkoliv Zdanovcovi nevěřil, potrestal nakonec své vojáky. Ti museli skákat přes otevřenou vápenci tak dlouho, dokud do ní nespadli nebo se přiznali k tomu, co ve skutečnosti neprovedli. Při této exekuci jeden z vojáků Zdanovce proklel. Ten prý musel po smrti strašit, ale prokletí se nevyhnulo ani jeho statku, který měly po několik generací stíhat různé pohromy. Zdanovec sám se prý po smrti zjevoval v podobě nemluvného muže, který procházel svým stavením.
K oživení pověsti došlo při stavbě silnice z Tlumačova do Domažlic na přelomu 19. a 20. století, kdy zde dělníci v zaniklé vápenci vykopali několik lidských koster. Bylo to právě v místech, kde dnes stojí křížek s pomístným názvem "u svaté Anny".
V 80. letech 20. století byla vyvlastněná budova Zdanovcova statku v Tlumačově stržena a na pozemku vyrostla novostavba.


© Alexej Petrašovský
Zdroj: Po skrytých stezkách Domažlicka; PROCHÁZKA Zdeněk; 2001

 

Náhledy fotografií ze složky Tlumačov

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 17
Celkem: 471317
Měsíc: 12182
Den: 716