Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

hrad
ikona-mapa--mini.jpg

article preview

Hrad v Domažlicích založil spolu s městem Domažlice Přemysl Otakar II. ve zcela nevýrazné údolní poloze v jihozápadním nároží hrazeného města. Hrad byl součástí městského opevnění.

Část hradu obrácena k městu byla pravoúhlá, část hradu obrácena z města ven čtvrtokrouhlý obrys. Z původního hradu se dochovala především obvodová zeď na této vnější straně, část východní zdi a na jejich styku je štíhlá okrouhlá věž lehce nepravidelného půdorysu postavená zvenčí na čtyřhranném soklu. Při přestavbě hradu na solnici mezi roky 1726 – 1727 byla věž zvýšena. Datum ukončení přestavby hradu hlásá dodnes letopočet 1728 vysekaný do korouhve na špici trojpatrové báně věže. Tuto báň vystavěl tesař Ondřej Iglhaut z Furth im Wald. S největší pravděpodobností existovaly další dvě věže, jedna na severozápadě a druhá severovýchodě hradu. Středověkého původu mohou být i některé zdi dnešního objektu. Hrad byl považován za reprezentanta tzv.  středoevropského kastelu, který tvořil čtyři uzavřená křídla, z jejichž nároží vystupovaly obranné věže. Opevnění proti městu nejspíše zajišťoval příkop a parkán. Zda dnešní zeď proti městu stojí na místě středověké, není zcela jasné. Ze zaměření hradu z roku 1592 se udávají rozměry hradu 43,56 metrů šířky a 56.60 metrů délky, což je asi dvojnásobná velikost dnešní budovy. Při archeologickém průzkumu v roce 2012 na Chodském náměstí, bylo nalezen úsek středověkého zdiva, který směřoval kolmo na průčelí bývalého gymnázia (dnes Zdravotní školy). Aby se jednalo o severní obvodovou hradbu hradu, bylo zdivo poměrně slabé a mělo mělké základy.

Podle dendrodata získaného z lešeňového nosníku věže chodského hradu byla věž včetně přilehlé části zdiva vystavěna až kolem roku 1377. Nebyla tedy součástí původní stavby městského hradu, budovaného spolu s městem v druhé polovině 13. století. (Zdroj: Mgr. Luboš Hobl - Souvislost hradů v Čechách s řádovými hrady v jižním pobaltí, disertační práce, 2020)


Zdroj:  

  • Muzeum Chodska
  • Ilustrovaná encyklopedie Českých hradů. Tomáš Durdík, 1999

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Chodský hrad

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 5
Celkem: 462566
Měsíc: 8940
Den: 607