Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodský pes

article preview

Chodský pes je naším národním plemenem a jeho kořeny bychom mohli hledat už ve 13. století. Tito psi pomáhali Chodům střežit důležité šumavské cesty vedoucí z Domažlicka do Německa. Psi, kteří chránili pohraničí, byli věrní, houževnatí a odolní. Kromě obrany zvládali i pasení a aktivně se zapojovali do lovu, kdy pomáhali se stopováním. Ilustrace chodských psů a zmínky o jejich statečnosti se objevují i ve významné české literatuře. Dílo Aloise Jiráska Psohlavci vydané poprvé v roce 1884 vypráví příběh tří Chodů. Inspiraci pro název čerpal autor údajně od německého spisovatele a historika J. A. Gabriela. Ten ve své práci o Chodech z roku 1864 hovoří o Psohlavcích. Vycházel z obrazu z kláštera v Pivoni, který zachycuje vítězství Břetislava I., jemuž na pomoc přijeli právě Chodové s praporcem, na kterém byla znázorněna psí hlava, odtud pak pochází přezdívka Psohlavci. Kromě samotného názvu Psohlavci je kniha doplněna ilustracemi od Mikoláše Alše a na některých kresbách nechybí ani věrní psí společníci Chodů.
O Chodech psal i Jindřich Šimon Baar a ve svých dílech se zmínil i o chodských psech.
Plemeno bylo typově ustáleno a nejvíce se prý vyskytovalo v oblasti vesnice Klenčí. Stejně jako další plemena i chodský pes byl poznamenán poválečnou dobou.
Pokus o uznání Mezinárodní kynologickou unií v roce 1948 byl neúspěšný a k regeneraci plemene došlo až v 80. letech 20. století. První iniciativa začala v roce 1984 uveřejněním fotografií chodského psa s výzvou, aby se ozvali lidé, kteří typově podobného psa mají. Pak následovalo porovnání nalezených jedinců se psy na fotografiích a byl vybrán pár, který započne regeneraci. Chodští psi pak byli poprvé kynologické veřejnosti představeni v roce 1987 v Brně.


© Eva Bednářová
Zdroj citace:
www.webfordog.cz
Zdroj fotografie: https://www.ifauna.cz/psi/atlas/chodsky-pes

 

Náhledy fotografií ze složky Chodsko a Chodové

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 11
Celkem: 471938
Měsíc: 12563
Den: 725