Jdi na obsah Jdi na menu
 


Horní a dolní Chodsko

article preview

Chodsko si můžeme rozdělit na dvě části, které se od sebe vzájemně liší - horní a dolní Chodsko. Rozdíly nejsou veliké, ale při bližším pozorování přece jen patrné.

Horní Chodsko - podhorský, spíše chudší kraj, kde se příliš nedařilo zemědělství. Právě proto se lidé spíše věnovali řemeslu (klenečská keramika, postřekovští komínáři). V drsnějších přírodních podmínkách velmi temperamentní lidé více drželi při sobě, a proto se v jejich kalendáři častěji objevují světské svátky (postřekovský masopust). Chudší podmínky se promítly do zdobnosti lidového kroje, který je oproti dolskému méně zdobený. Méně zdobené jsou i tradiční chodské koláče, které používají sice stejnou technologii, ale tvarohu (nejdražší surovina) používají menší množství.

Dolní Chodsko - kraj položený dále od horského pásma Českého lesa, kde podmínky pro zemědělství byly mnohem příznivější, proto se tato oblast vyznačovala větším bohatstvím. To se promítlo i do některých sfér života. Dolský kroj je co do výzdoby mnohem zdobnější, slaví se více církevních svátků, na chodské koláče používají více tvarohu a navíc jsou sypány rozinkami a mandlemi. Dnes jsou ale samozřejmě rozdíly mezi dolním a horním Chodskem nepatrné.


© Alexej Petrašovský
Zdroj: Chodsko historické a současné; NEJDL Josef, PROCHÁZKA Zdeněk; 2016

 

Náhledy fotografií ze složky Chodsko a Chodové

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 11
Celkem: 462819
Měsíc: 9129
Den: 640