Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodský lidový oděv v Domažlicích

article preview

V národopisné oblasti Chodska byla existence chodského kroje tradičně situována do jeho historických obcí. V Domažlicích převládal oděv měšťanský. Od konce 18. století se město rozrůstalo o čtyři předměstí a jejich novousedlíci si s sebou v určité míře přinášeli vedle původních venkovských návyků i tradiční lidový oděv.
Chodský kroj pronikl do města v prokazatelně větší míře až na konci 19. století v souvislosti s rozvojem národopisného dění. Tehdejší periodika přinášela zprávy o činnosti spolků, která spočívala také v pořádání bálů a slavností s národopisným programem, při nichž byl nezbytnou rekvizitou chodský kroj.
Národopisný ruch spolu se sílícími pocity české sounáležitosti kladně ovlivňovaly v této době postoj městských obyvatel k lidovému oděvu. Účastníci slavností si jej opatřovali půjčováním nebo si jej nechávali ušít a to pak s veškerou materiálovou i zdobnou nákladností. Dokladem jsou krojové exponáty v muzeu Chodska získané od rodin domažlických továrníků a měšťanů. Některé vyšívané nebo ozdobně tkané součásti krojů sloužily spolu s malovanou chodskou keramikou i k výzdobě městského interiéru. Dobové fotografie poskytující pohled na městské slečny oblečené do kroje pro památeční snímek dokládají řadu nepřesností v krojové skladbě. Sympatie městských obyvatel ke kroji měly proměnlivý ráz, který se přizpůsoboval charakteru toho kterého období.
Domažlice však byly v každodenním styku s lidovým oděvem prostřednictvím venkovských žen přicházejících na nákupy, do kostela nebo na pravidelné čtvrteční trhy, na kterých prodávaly svoje hospodářské přebytky. Počet žen oděných do kroje znásobily i řádné obyvatelky Domažlic. Dle pramenů je možné přibližně vyčíslit počet těch žen, které nosily lidový oděv ve 40. letech 20. století. Bylo jich tehdy kolem sedmdesáti a většina z nich se přivdala z venkova. Zvýšený zájem o chodský kroj vyvolala i slavná Vavřinecká pouť v roce 1939. Počátkem šedesátých let 20. století bylo v kroji a národopisu spatřováno určité zpátečnictví a apolitičnost a zájem o ně byl značně utlumen. Rok 1989 přinesl i renesanci chodského kroje, která sílí až do současnosti.


© Eva Bednářová
Zdroj: Sborník muzea Chodska z chodského hradu; Chodský lidový oděv v Domažlicích - KUMPEROVÁ Iva, PhDr.;1991

 

Náhledy fotografií ze složky Kroje

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 6
Celkem: 462388
Měsíc: 8828
Den: 513