Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodské kroje

article preview
Kroj postřekovský

"Velikou předností postřekovského kroje je, že jeho udržování oproti kroji dolskému je daleko snazší. Týká se to především úpravy rukávců, která u dolského vyžaduje veliké péče a opravdových zkušeností. Kromě toho má méně součástek, je volnější a lehčí, a proto i pohodlnější a snazší k oblékání. Jednodušší kroj měli i muži. Výšivkou byla totiž ozdobena jen košile, ostatní součástky byly bez ozdob, kdežto dolské kroje hýří jemnými a půvabně barvitými výšivkami. Také střih je u mužského kroje poněkud odlišný."

Chodský kroj dolský
 
"Chodský kroj si udržel zvláštní osobitý ráz, jen poměrně málo ovlivněný proudy městské módy. Především se vyznačuje zářivou a sytou barvitostí takže, tuhými a vyrovnanými liniemi, jež rodilá Chodka dodržuje až z pedantickou neústupností. Celkový ráz chodského kroje nebyl jednotný.
Dolský kroj se nosil v tzv. dolních vsích Chodska. Hlavně ve Stráži, Mrákově a Tlumačově.
Slavnostní kroj je vyhrazen výjimečným příležitostem. Oblečení Chodky není jednoduché a udržování chodského kroje si vyžádá veliké péče. Zadíváme-li se na skupinu slavnostně oděných Chodek, překvapí nás jistě jednotnost jejich zjevu. Je to krása, jež nepůsobí jednotvárně, i když vidíme vedle sebe řadu naprosto stejně uvázaných černých šátků, pod nimi vysoké rukávce ledové bělosti i tuhosti, složené do týchž záhybů varhánkové šerky téměř shodného oranžově červeného odstínu, i fěrtochy z lesklého hedvábí jásavě pestré a přece si tolik podobné. Není rozdílu v punčochách, ani v roztomilých bůtkách, ba i šátečky v ruce jsou téměř navlas stejně složeny."

© Eva Bednářová
Zdroj: citace - Naše lidové kroje, jejich vzory, střihy a zpracování; ŠOTKOVÁ Blažena; 1952

 

Náhledy fotografií ze složky Kroje

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 13
Celkem: 476398
Měsíc: 14804
Den: 1114