Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzeum chodských krojů

Postřekov
O muzeu
ikona-mapa--mini.jpg

article preview

V expozici je v současné době přes třicet figurín v nejrůznějších typech, barevných kombinacích a mutacích chodského kroje. Expozice se snaží zachytit vývojově všechny typy kroje a je stále rozšiřována. Mezi nejstarší exponáty zde patří například 200 let starý bílý, černě vyšívaný čepec, takzvaný koláč. A pak modré německé šaty staré 150 let. Součástí expozice jsou i zajímavé historické pohlednice lidí v krojích.
Nechybí krejčovské potřeby, archaické žehličky, váleček k paličkování s paličkami a ukázkou krajek, expozice draní peří, dobové reklamní plakáty místních prodejen látek a krejčovských potřeb (např. plakát domažlické prodejny lněného a bavlněného zboží Lang a Kapic, založené roku 1894). K vidění jsou také předměty denní potřeby – okřín, máselnice, kolébky nebo kočárky. Zkrátka vše, co naši předci denně využívali.

Muzeum se otevírá po telefonické domluvě na číslech 728 708 759 nebo 602 304 289. Marie Langová a Anna Burešová, jejichž zásluhou muzeum vzniklo, vás rády provedou a podají patřičný výklad. 

 
 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 12
Celkem: 472003
Měsíc: 12581
Den: 730