Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kašpar Adolf

article preview

Adolf Kašpar byl český výtvarník, který ilustroval pouze původní českou knižní tvorbu. Nejznámější je zajisté Babička Boženy Němcové vydaná v roce 1903, která se stala po dlouhá léta vzorem pro nastupující generaci knižních výtvarníků.
Umělec byl osloven k ilustrování některého z Baarových děl. Jednalo se o knihy Jan Cimbura nebo Paní komisarka. Kašpar tuto práci dlouho odmítal, protože byl zaneprázdněn jinými dlouhodobými zakázkami. Nakonec po přečtení Baarovy Paní komisarky slíbil, že tuto knihu ilustrovat bude.
Adolf Kašpar se vždy snažil prostředí ilustrovaných literárních děl dokonale poznat. Ještě před odjezdem na Chodsko studoval v pražském národopisném muzeu lidové kroje. A téměř celý červen v roce 1934 strávil umělec se svou ženou a přáteli na Chodsku. Ubytováni byli v Klenčí.

" Počasí umělci přálo. Byl celkem spokojen, skicáře se mu plnily a lidé mu všude vycházeli ochotně vstříc. Měl tentokrát více příležitosti studovat typy a oděvy přímo na živém člověku. A on té příležitosti plnou měrou využíval. Kreslil si jednotlivé krojové postavy některé dokonce ve větším formátu a barvou, kreslil skupiny lidí, když je vídal o nedělích před kostelem, kreslil i široké pohledy do kraje, studoval detaily architektury, nábytku a nářadí, navštěvoval pilně muzea, především městské muzeum v Domažlicích a Baarovo muzeum v Klenčí, zavítal za rázovitými představiteli chodského lidu. V Klenčí ho upoutala radnice, pěkná stará pošta a rázovitá Hausnerova hospoda. Zhlédl zde i nádherné chodské Boží Tělo. Kašpar byl nadšený. Stále si pochvaloval jak se mu zde líbí."

Přesto při tomto pobytu trpěl jistou stísněnou náladou. Při odchodu z Baarova muzea prohodil, že by si přál tak krásnou smrt jako Jindřich Šimon Baar; rychlou a v přírodě.
Klenčí Kašparovi opustili 28. června. Odjížděli na Rusavu a cestou si chtěli prohlédnout Šumavu. 29. června nedaleko Železné Rudy ukončila život Adolfa Kašpara srdeční mrtvice. Jeho přání tak bylo bezezbytku splněno.
Nedokončený soubor ilustrací k Paní komisarce pod názvem „Na Chodsku od jara do zimy“ byl v roce 1935 vydán nakladatelstvím Novina a opatřen Baarovými texty.

na-chodsku-od-jara-do--zimy.jpg


© Eva Bednářová
Zdroj a citace z knihy: Adolf Kašpar; SCHEYBAL Josef V.;1957

 

Náhledy fotografií ze složky Kašpar Adolf

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 16
Celkem: 475535
Měsíc: 14277
Den: 926