Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mathauser Josef

*24.7.1846 – † 10.1.1917
malíř portrétů, náboženských a historických obrazů

article preview

Významným staňkovským rodákem byl malíř Josef Mathauser, syn zdejšího pekaře Ondřeje Mathausera (pocházel z Chodova u Domažlic) a jeho manželky Ludmily Anderlové. Rodina, jak bylo v tehdejší době zvykem, byla velmi početná. Dvě dcery a pět synů bylo umělecky nadáno a nejvíce tíhl k malířství zejména nejstarší Josef.
Měl se stát pekařem, ale k otcově nelibosti nejevil o toto řemeslo zájem a proti jeho vůli se vyučil malířem pokojů u domažlického malíře Ignáce Amerlinga. Poté odešel do Prahy, kde pracoval a získával prostředky, aby mohl navštěvovat malířskou akademii, kam byl pro svůj nesporný talent přijat.
Vynikal jako znamenitý malíř podobizen a náboženských motivů, v pozdější době se věnoval také malbě historické. Jeho obrazy s historickými motivy se v první polovině 20. století staly nezbytnými pomůckami školního vyučování. Nejznámějšími obrazy staňkovského rodáka jsou Jan Kozina, Havlíček Borovský nebo Lešetínský kovář, jejichž reprodukce tehdy zdobily tisíce místností českých rodin.
Na jubilejní výstavě v Praze roku 1891 vystavoval v uměleckém pavilonu obraz Ježíš na Kalvárii, který zakoupilo rakouské ministerstvo kultury pro vídeňské sbírky.
V Mariánských Lázních pracoval na výzdobě zdejšího katolického kostela Nanebevzetí Panny Marie. Křížová cesta z roku 1887 táhnoucí se po celém obvodu chrámu, je jeho dílem.
Josef Mathauser je pochován na Vinohradském hřbitově v Praze. 
 


© Alexej Petrašovský

 

Náhledy fotografií ze složky Mathauser Josef

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 8
Celkem: 471243
Měsíc: 12172
Den: 710