Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šebek Jan

*7.3.1890 – † 15.4.1966
malíř

article preview

Jan Šebek byl český akademický malíř, věnující se především folkloristickým a monumentálně–historickým tématům. Od r. 1933 žil v Domažlicích a v r. 1945 koupil s manželkou Vlastou budovu bývalé školy č.p. 21 v Caparticích, kde žil až do konce života. Odtud zlidovělý název této budovy – Šebkovna. Tvořil různé scény z Chodska, Domažlic a okolí, studie k románům, obálky na knihy či návrhy na plakáty.

Malíř v r. 1933 podal městské radě v Domažlicích návrh na vybudování panoramatu slavné husitské bitvy u Domažlic. Návrh vlastního, důmyslně členěného obrazu, jehož středem je odevzdání vítězných nepřátelských korouhví Prokopu HolémuTento projekt zůstal nezrealizovaný, mělo jít o velkoformátový obraz o rozměrech 9 x 30 m. Bohužel nepříznivý politický vývoj a rozpad Československa uskutečnění tohoto díla znemožnily.
Po válce, roce 1947 Jan Šebek opětovně předložil městu Domažlice stejný návrh a bylo mu vstřícně přislíbeno, že se o věci vytvoření velmi náročného díla bude úředně jednat. Tak se však již nestalo pro převratné změny po únoru 1948. Umělec zemřel v roce 1966 a myšlenka realizace panoramatu se neuskutečnila.

Jan Šebek je pochován na hřbitově Na Soutkách v Klenčí pod vlastnoručně navrženým náhrobním kamenem. Hrob tohoto významného malíře, který studoval u M. Švabinského a spolupracoval s Alfonsem Muchou je nedaleko posledního odpočinku Jindřicha Šimona Baara.


© Eva Bednářová

 

Náhledy fotografií ze složky Šebek Jan

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 16
Celkem: 471923
Měsíc: 12550
Den: 726