Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový průvodce Chodskem

Josef Žuvníček, cca 20. léta 20. stol.

article preview

Ukázky:

  • Pohled k městu Domažlicím je zarámován vpředu stromovím Škarmanu a v slunci má půvab barvitého obrazu, kde mezi hřebeny střech a štíty domů harmonicky zapadají zelené koruny stromů nevelikých, ale četných zahrádek uvnitř města i na předměstích.
    Na západě ukončuje obzor táhlý hřbet Čerchova s rozhlednou, pásmo Klenečské a Haltravské až k zahrocenému Hirštejnu a tabulovité Lysé hoře.
    Je-li jasno, rozšiřuje se obzor ze Škarmanu za Nevolickým vrchem na jih až k vlastní Šumavě, k Javoru s Ostrým, jehož dva hrotité sdružené vrcholy nazývá lid "Prsa Matky Boží".
    Obzor v chrastavickou stranu je lemován jednak hřbetem Oulikovským, jednak k jihu vrchovinou Kdyňskou, kde v slunci snadno najdeme několik světlých skvrn domků v Podzámčí na úbočí Rýzmberka.
    S večerem modravé vzdálené obzory a ztichlé město pod vámi mluví intimněji. Zapomínáte na život dneška, abyste naslouchali dějinám věků.
    A takhle na jaře, kdy ještě leží na "Království" - jak vysoké Šumavě lid říká - sníh, rudnou někdy při západu slunce vrcholy hor červánky, že máte dojem scenérie alpské.

novy-pruvodce-chodskem.jpg

 

 
 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 13
Celkem: 474026
Měsíc: 13466
Den: 768