Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řivnáčův průvodce po království českém

František Řivnáč, r. 1882

Veřejně dostupný scan

article preview

Ukázky:

  • Nájemné povozy dostati nebo objednati lze v Domažlicích ve všech hostincích. Jednospřežní 4 zl., dvouspřežní 5 - 6 zl. za den mimo mýto a zpropitné. Drožkáři žádají za jízdu do Horšova Týna 3 zl., do Ronšperka 3 zl., do Klenčí 2 zl. 50 kr., do Trhanova 1 zl. 50 kr.
  • Lid selský (v okolí Domažlic) odkládá znenáhla svůj kroj, jenž záleží v nízkém širáku, dlouhém šerkovaném bílém kabátě, u chasníků s umělou kytkou a skleněnými ozdobami na klobouce, v modré kazajce, vestě s blýskavými knoflíky a koženkách do vysokých bot. Ženské svobodné i vdané nosí bílé pleny na hlavě, krátké modré kabátky a sukně červené neb modré do jemných záhybů žehlené, napřed květovanou zástěru, fěrtouch zvanou. Vdaná, je - li již matkou, nosí na prsou peřinku, přes kterou vážou hedvábný květovaný šátek. Nevěsta a družička má čepení ve vlasech, tj. stužku zavinutou se skleněnými ozdůbkami. Šněrovačky nosí krátké, penízky, korálky a dracounem vyšívané. Slavnost v neděli po svatém Vavřinci shromažďuje se lid z celého okolí i s dudami, pukly zvanými na Veselé hoře.
  • Bližší vycházka jest na Veselou Horu, jinak "Horu sv. Vavřince", ležící od Domažlic půl hodiny cesty na jih. Překrásná vyhlídka z planiny před kostelíkem jest odměnou za namáhavé stoupání beze stínu (dostati lze chléb a smetanu).
  • V Domažlicích jest cukrovar (rafinerie), stavební truhlárna a veledílna na tkanice. Průmysl tkaničkářský, který jindy téměř ob dům se provozoval, nyní valně poklesl, punčochářství drží se ještě asi v 50 dílnách. Povšimnutí hodno jest hrnčířství zdejší. Lid v předměstích a okolí živí se zhotovováním škatulek na sirky. Obchod všechen soustředěn jest na náměstí, kdež odbývají se též hlučné trhy na obilí a potraviny.
    rivnacuv-pruvodce-po-kralovstvi-ceskem.jpg

 

 
 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 13
Celkem: 474778
Měsíc: 13859
Den: 628