Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběhy pošt

Kristýna Pinkrová, Marta Zemanová; 2019

article preview

Publikace přináší přehledný obraz o historii pošt na Domažlicku. Po podrobném úvodu o poštovnictví v českých zemích následuje katalog jednotlivých poštovních úřadů, který obsahuje 45 samostatných hesel, mezi nimiž nechybí ani známá historická pošta v Klenčí pod Čerchovem. Publikace je zakončena několika přílohami, např. česko-německými názvy obcí a osad v regionu a je rovněž doplněna množstvím dobových vyobrazení a fotografií. 

Ukázky: 

  • Jízdní poštovní řády z let 1703 - 1725 uvádějí v Domažlicích sběrnu dopisů, která byla pobočkou pošty v Klenčí pod Čerchovem. Sběrna byla v domě Wilibalda Manětínského, císařského rychtáře v Domažlicích a majitele domu č. p. 122 na náměstí. Tento dům byl nově přestavěn, zřízeny v něm stáje pro pět párů koní a zůstal i s "poštou" v držení Manětínských až do roku 1851. Dům má v přízemí zachovalou dispozici renesančního domu z konce 16. století s mázhausem. Kamenný portál je datován letopočtem 1734 a s iniciály WM. Průčelí a boční trakt byly barokně přestavěny. Dům v roce 1851 zakoupil domažlický obchodník a purkmistr Ondřej Ibšer a převzal tím vedení listovní sběrny. Sběrna dopisů v Domažlicích sloužila do roku 1842 pouze jako místo, kde bylo možné dopis určený k odeslání nechat, nebo si došlé zásilky vyzvednout. Dopisy do této sběrny přinášeli a odnášeli poslové.
  • Počátky kolovečského poštovního úřadu.V desetiletích, která předcházela zřízení místního poštovního úřadu, museli kolovečští využívat pro osobní dopravu i pro přepravu listů a zásilek nejbližší poštovní úřad ve Staňkově. Praktikovalo se to tak, že poštovní posel prošel dvakrát týdně obcí a oznamoval, že půjde do Staňkova s poštou, a tak mu odesílatelé nosili svá psaní, a přitom roznášel i listy došlé. Poštovní úřad Koloveč byl ustaven 1.3.1867 zprvu jako expediční úřad a po krátkém čase jako řádný úřad s každodenním režimem. Prvním poštmistrem byl jmenován Antonín Felix, narozen v roce 1833, kupec a pololáník z čísla popisného 13. Ve svém domě měl svoji denní poštovní úřadovnu.
  • Od roku 1900 zavedla poštovní správa takzvané poštovny. Služební činnost v nich obstarával poštovný, jehož úkolem bylo vybírat zde umístěnou poštovní schránku, prodávat známky, přijímat obyčejné listovní zásilky, tiskopisy, telegramy a peníze, které donášel svému nadřízenému poštovnímu úřadu nebo expedici, a přebíral poštovní zásilky pro místní adresáty. Poštovny většinou fungovaly jen po určitou dobu v roce jako sezónní služebny, zpravidla pro potřeby turistů ve vyhlášených turistických centrech. Na Domažlicku byla nejstarší poštovna zřízena na tehdy hojně navštěvovaném vrcholu Čerchova v Pasovského chýši v r. 1901 a a fungovala jen přes letní sezónu. Druhá poštovna vznikla v Trhanově v roce 1902 a po čtyřech letech provozu byla přeměněna na řádný poštovní úřad. Další poštovny vznikly ještě před první světovou válkou ve Slavíkovicích, v Osvračíně, Černíkově, Chodské Lhotě, Hlohovčicích a Postřekově.

kniha---pribehy-post.jpg

 
 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 16
Celkem: 476125
Měsíc: 14631
Den: 1057