Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hořejší brána

ikona-mapa--mini.jpg

article preview

Bývala součástí městského opevnění u Hořejšího předměstí vedle kláštera. Někde je udávána též jako Císařská. Uzavírala město na západní straně.
Výslovně je uváděna již v letech 1287 - 1288. Její důležitost tkvěla v tom že střežila stezku přicházející z Bavorska. Jednalo se o podobnou věžovitou vícepatrovou stavbu jako je dodnes dochovaná brána Dolejší, nicméně v průběhu 17. století byla patrně snížena. Brána měla předbraní s hranolovou věží. Vstupní koridor připomínal barbakán, který byl vychýlen k severu a po svém obvodu měl řadu střílen. S vnitřní branou jej v 16. století spojoval zděný klenutý most vedený přes hluboký příkop.
Na poč. 19. stol., kdy se velké formanské vozy projíždějící Domažlicemi již touto branou neprotáhly, byl vjezd do města napřímen a příkop zčásti zasypán. Brána byla bezezbytku odstraněna v roce 1843, kdy byla po dohodě s řádem augustiniánů posunuta i klášterní zeď. Vznikl široký prostor dnes známý jako "Aleje".
Složitý půdorys Hořejší brány je pod úrovní terénu dosud zachován. V roce 1995 byl pod dlažbou objeven základ zaniklého předbraní a velký soubor keramiky z 15. století.


© Eva Bednářová
Zdroj:

  • Domažlice; PROCHÁZKA Zdeněk, 2014

 

Náhledy fotografií ze složky Hořejší brána

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 12
Celkem: 475429
Měsíc: 14198
Den: 874