Jdi na obsah Jdi na menu
 


T. G. Masaryk v Domažlicích

Ve dnech 2. a 3. května 1923 zavítal prezident Masaryk do Domažlic.

article preview

Zvláštní vlak přijel na zdejší nádraží v půl sedmé večer a spolu s hlavou státu přivezl i jeho doprovod, v němž byl mj. ministr národní obrany František Udržal, gen. Jan Syrový, náčelník francouzské mise gen. Mittelhauser a další. Na nádraží již čekali představitelé města a okresu. Masaryk přehlédl čestnou rotu zdejšího hraničářského praporu a vyslechl uvítání. Provázen kordonem sokolské jízdy odjel v kočáře do města, kde povečeřel s reprezentanty regionu v Sokolském domě na náměstí. Zde i přenocoval. Druhý den vykonal vojenskou přehlídku a přijal hold Chodska. Taktéž se setkal s přáteli z předchozích návštěv Domažlic. Před polednem vyjel vlak s prezidentem z domažlického nádraží směrem na Klatovy. Velkolepě vyzdobené město a množství krojovaného lidu z Domažlic a okolí tvořilo kulisu této vcelku podrobně zdokumentované prezidentské návštěvě. Zachoval se její podrobný program, zasedací pořádek slavnostní večeře, rozpis obsazení kočárů i seznam hostů. Detailní zprávu o průběhu návštěvy zaslal městský úřad archiváři prezidenta republiky a prezidentova návštěva zůstala zachycena i na filmovém pásmu.  

"Den 3. května byl velikým svátkem Domažlicím a jejich celému chodskému okolí. Toho dne zavítal do starobylého města pan prezident navštívit a potěšit Chody.
Od časných hodin plnilo se rázovité prostranné náměstí domažlické zástupy lidu, zpestřenými národními kroji chodskými. Pan prezident pozdravován jásotem tisícových zástupů, nastoupil cestu na vojenské cvičiště k prohlídce posádky. Na cvičišti přijal hlášení důstojníků a prohlédl oddíly, zastavuje se u jednotlivých vojínů a dotazuje se po poměrech.
Na náměstí pozdravila ho jménem školních dítek žačka Vlasta Šantorová. Pod praporem Psohlavců pozdravil ho potom rolník Kozina ze Stráže vážnou jadrnou mluvou Chodů. Paní Kozinová podala mu chléb se solí, děkujíc mu, že svým osvoboditelským dílem pomohl národu ke svobodě a že dnes mohou nabídnout mu po starém zvyku chléb se solí naší, ne z ciziny dovezené. "Hukrojte si tedy hu nás, ha vosolte si podlivá chuti, ha my všechny chodský selky vám přejeme ze srdce hupřímnýho, haby vám sloužilo ke zdraví."
Pan prezident, který přijel na český jihozápad přes to, že téměř před samým odjezdem byla jeho rodina navštívena velmi vážným onemocněním ušlechtilé paní choti, zapomněl v těch slavnostních okamžicích na všecky obtíže svého vysoce odpovědného úřadu a jeho duše jistě si odnesla posilu z míst, kde mohl vytušiti jen oddanost a lásku."

O této přezidentské návštěvě se detailněji dočtete ZDE.

Z této události byl pořízen i krátký filmový dokument.  


© Eva Bednářová
Zdroj citace: periodikum Český svět, r. 1923

 
 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 23
Celkem: 472283
Měsíc: 12815
Den: 852