Jdi na obsah Jdi na menu
 


Manufaktura na porcelán

Nové manufaktury a továrny přinášely soumrak tradiční výroby.

article preview

Středověcí řemeslníci vyráběli prostou hrnčinu a svědectví o cechu domažlických hrnčířů se objevuje teprve v letech 1616 až 1618, to znamená poměrně pozdě. Další zprávy však už vyprávějí o rozmachu a vývozu zdejší keramiky do Bavorska a Rakous. Hrnčířů bylo na Chodsku čím dál víc, měli po ruce jíl, který se dal výborně tvárnit a navíc i dobrá ostřiva, o odbyt jejich zboží nebyla nouze.
Roku 1813 se ovšem stalo to, k čemu dřív nebo později docházelo v Čechách skoro všude a co se nevyhnulo ani Chodsku. Objevil se první podnikatel. Měl úřední privilegium k výrobě kameniny a porcelánu, prý to povolení dostal za zásluhy ve válkách proti Napoleonovi. Jmenoval se František Josef Mayer, byl Čech a svou manufakturu si zřídil ve Ždánově, v budově zrušeného kláštera augustiniánů z Pivoně. Dvacet let poté vyrostl další podnik ve Všerubech. A brzy na to i v Klenčí, kam Mayer odešel když ve Ždánově vyhlásil úpadek a jeho výrobna dostala nového vlastníka.
Roku 1912 koupil klenečskou továrnu domažlický pekař a měšťan pan Milota. Dobou konjunktury a vrcholným obdobím továrny je pak čas mezi lety 1922 - 1929. Jádrem výroby se stala užitková keramika, kávové a čajové soupravy, likérové sady, jídelní soubory, především však různé nádoby pro kuchyňské potřeby, jako byly slánky, kořenky, citronáčky a dále drobná hygienická a lékařská keramika.
Toto zboží mělo úspěch především zásluhou kvalitního střepu který měl dobré vlastnosti kameniny a porcelánu. Pozornost zákazníka poutala i neobvyklá ochranná značka "porcelanit" a "ferrolinit". Hlavními odběrateli zdejšího zboží byly jihoamerické státy, dnešní Indonésie, Indie, anglické kolonie v Africe, z evropských států Anglie a Holandsko, méně již Polsko.
Nové manufaktury a továrny přinášely soumrak tradiční výroby a to obzvláště ve městech. I v Domažlicích tak zanikly hrnčířské dílny. Vesničané si ovšem raději kupovali stále tradiční výrobky a v dobách rozkvětu národní hrdosti se pak i měšťané vraceli ke koupi dekorativní zdobné keramiky vyráběné v menších dílnách.


© Eva Bednářová
Zdroj: Květy, r. 1985

 

Náhledy fotografií ze složky Porcelánka

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 48
Celkem: 532199
Měsíc: 15185
Den: 475