Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kreysova cihelna

article preview
V druhé polovině 19. století založil na svých pozemcích cihelnu František Kreysa. Jeho vnuk František ji rozšířil a zmodernizoval. Aby docílil špičkové kvality cihlářských výrobků, postavil na tehdejší dobu moderní pec s vrchním převodem plamene a vysokým továrním komínem.
Další přestavbou prošla cihelna před rokem 1925, kdy byly dosavadní pece nahrazeny pecí kruhovou, vyloženou ohnivzdorným šamotem. O rok později byly vybudovány umělé sušárny na
cihly a tašky. V letech 1941 - 1942 byla v prostoru cihelny vystavěna obytná budova s kancelářemi a garáží. Podnikatelskému rodu Kreysů patřila cihelna až do znárodnění v roce 1948.
Později se stala závodem Západočeských cihelen, 
n. p. Stod, který se věnoval především výrobě drenážních trubek, okrasných tvarovek a plotovek. Cihlářská hlína se těžila až do roku 1976 z rozsáhlé sprašové závěje, která se nacházela nedaleko závodu. Po zdejším vytěžení suroviny se hlína dovážela z ložiska u Horní Kamenice.
3. ledna 1984 se vedení podniku rozhodlo závod ve Staňkově jako neefektivní definitivně zlikvidovat. V roce 2006 došlo k demolici zchátralého objektu firmou VEToP.

© Alexej Petrašovský
Zdroj: Staňkov 775 let; Věra Steinbachová, Radka Kinkorová, Karel Found, Zdeněk Valenta, Viktor Steinbach 
 

Náhledy fotografií ze složky Kreysova cihelna

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 11
Celkem: 462136
Měsíc: 8690
Den: 407