Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámek

ikona-mapa--mini.jpg

article preview
"Kráčejíce z osady Hlohové u Staňkova v okresu Horšovotýnském příjemným údolím potoka Řubřiny dále ve směru jihozápadním, spatříme záhy vísku O s v r a č í n, na úpatí 413 metrů vysokého vrchu „Na zámečku“ se rozkládající. Jméno své odvozuje tento vrch od někdejšího hradu, který ve XIII. století nejspíše od pána Zdeslava z Osvračína založen byl, kterému také ještě náležely některé vesnice u Zbiroha a hrad Drštka. V pozdější době bylo zboží Osvračínské rozděleno a vlastníci jeho střídali se dosti rychle za sebou. Tak mezi jinými seděli zde páni ze Švamberka, páni z Rýzmberka, Vidršpergárové z Vidršperka, dále páni z Kocova, za nichž koncem XVI. století vystavěna na místě zpustlé již tvrze „na Zámečku“ při dvoře ve vsi nová tvrz. Nyní přináleží se zámkem a dvorem Ondřeji Zieglerovi, majiteli sklárny ve Staňkově. Zámek osvračínský představuje nám velmi úhlednou budovu jednopatrovou s pěkným jednoduchým průčelím. Zámek tento nehonosí se snad nějakou zvláštní skvělostí a nádherou, za to však tím více působí na pozorovatele svou tichou, zamlouvající se prostotou a ladným svým vzezřením, které tak často zakotvuje se rádo v hlubinách naší duše, toužící po osvěžení v blízkosti skromné a nenápadné krásy."
Součástí zámku je i unikátní skleník, který býval vytápěný a čeká na opravu. Od roku 1999 je zámek v majetku obce, která zámek opravila a jeho prostory využívají místní spolky ke kulturním účelům. V přízemí zámku jsou kanceláře OÚ.
© Eva Bednářová
Zdroj citace: Po troskách české slávy: Hrady, zámky a tvrze české, jich založení, dějiny, pověsti a poklady umělecké; TOMEK Vratislav Václav; 1913
 

Náhledy fotografií ze složky Osvračín

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 9
Celkem: 470691
Měsíc: 11778
Den: 543