Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavnostní odhalení pamětní desky

article preview

"Slavnost odhaleni pamětní desky zasloužilé české ženě a spisovatelce Boženě Němcové konati se bude péčí vlasteneckého dobročinného spolku paní a dívek „Božena Němcová" v král. městě Domažlicích v neděli 8. září t. r. Staroslavné město na Šumavské stráži zřizuje u vděčné vzpomínce šlechetné spisovatelce památník s její podobou a jménem. Deska zdobena šťastným dílem ruky umělecké, poprsím velké české ženy, bude na domě, který ji ve svých zdích hostil, odhalena. Nuže rodáci, krajané, lide český, tebe naše Božena tak milovala a pro tebe pracovala, nuž všichni její přátelé a ctitelé, přijďte, ať oslavíme den velké, pro Domažlicko zvlášť zasloužilé Boženy Němcové!
Pořádek slavnosti: V předvečer v sobotu 7. září o 8. hod. v sále „U černého koně” slavnostní akademie. Proslov přednese sl. Ludmila Vlčková, člen Národního divadla. „O životě a působení Boženy Němcové" přednese p. prof. P. Vavřínek; hudební část řízením p. Ant. Topinky, ředitele kůru, provedou z ochoty přední hudební síly domažlické. Vstupné 50 Kr.
V neděli dne 8. září o 11. hod. dopolední shromáždění před dívčí školou u kláštera a průvod k domu p. M. Krátkého. Chorál „Národa českého”. Slavnostní řeč prosloví p. prof. Václav Vlček, spisovatel. Odhalení desky a odevzdání této v ochranu královského města Domažlic. Smíšený sbor. Společný oběd v hostinci „U černého koně" za 1 ZI. Přihlášky k obědu dějí se do čtvrtka 5. září u p. Ant. Peroutky, obchodníka na dolním náměstí v Domažlicích."


© Eva Bednářová
Zdroj citace: periodikum Šumavan, r. 1895

 

Náhledy fotografií ze složky Němcová Božena

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 14
Celkem: 475045
Měsíc: 14001
Den: 691