Jdi na obsah Jdi na menu
 


Böhm Vladimír

*3.8.1906 – † 15.12.1985
lékař, malíř, grafik, fotograf

article preview

MUDr. Vladimír Böhm se narodil ve Kdyni. 
V roce 1917 se s rodiči přestěhoval do Domažlic a vystudoval zdejší gymnázium, kde jedním z jeho učitelů byl malíř Jan Trefný. Následně vystudoval medicínu v Praze, kde započal svou výtvarnou dráhu kreslením anatomických obrázků pro knihy profesora Josefa Pelnáře.
Po absolutoriu pracoval nejprve jako vojenský lékař, později v nemocnici v Domažlicích jako asistent primáře. Od března 1940 byl za ilegální činnost vězněn dva roky v koncentračním táboře Flossenbürg a po propuštění nesměl další dva roky vykonávat praxi. Vězněn byl i v dobách socialistických. Jako politický vězeň strávil na Borech v Plzni více než rok.
Poté až do odchodu do důchodu v roce 1973 působil jako praktický lékař v Domažlicích.
Böhmovou celoživotní zálibou byla výtvarná činnost a fotografování. Fotografické tvorbě se věnoval v době před druhou světovou válkou. Již na studiích medicíny v Praze ho požádal Jan Werich, aby udělal hereckému souboru Osvobozeného divadla sérii fotografií z revue Panoptikum.
Po válce fotografoval nejraději domažlické motivy. Jeho fotografie byly vystaveny na dvou velkých výstavách v objektu domažlického kláštera. Druhá se konala in memoriam a navštívila ji řada významných osobností kulturního života jako například malířky Jiřincová a Vrbová. Slavnostní projev při zahájení přednesl spisovatel František Nepil. Vladimír Böhm začal malovat akvarelem. Pro grafickou práci používal zpočátku dřevoryt, později tuto techniku opustil a tisk byl prováděn ze zinkografických štočků. Osvojil si i techniku rytí do asfaltových desek podobnou litografii. Témata hledal především ve staré domažlické architektuře. Věnoval se i tvorbě ex libris a vytvořil také řadu portrétů osobností (např. spisovatele Jana Vrby), které měly vztah k Chodsku.
Zúčastňoval se Bienále české amatérské grafiky a vystavoval i v zahraničí (NDR, Polsko).

Zemřel v Domažlicích.


© Eva Bednářová
Zdroj:

 

 

Náhledy fotografií ze složky Böhm Vladimír

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 9
Celkem: 474255
Měsíc: 13661
Den: 819