Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ateliér J. Špillara

article preview

“Svérázné Chodsko Jaroslava Špillara zcela okouzlilo, takže se v kraji usadil trvale. Poznav je celé, rozhodl se pro nejvíce zachovaný Postřekov. Bydlel na návsi v domku tesařského mistra a pilaře Řezníčka. Pan domácí byl veselý a hodný člověk, kde mohl, rád provedl nějakou nevinnou taškařici. První čas maloval Jaroslav Špillar jen v přírodě a v najatém pokojíčku. Později se rozhodl, že si postaví ateliér. Radil se s panem domácím o tom a ten mu řekl: "Dobrá, tu chalupu vám postavím, a sice na trávníčku (u pilařova domku), ale to vám povídám, mušíte byjt pak naším občanem a konat všecky povinnosti, jak se na vás patří!" Smluvili pak ve veselé společnosti v hospodě "U Dodly" celou stavbu. Když byl dřevěný ateliér hotov, poradili se sousedé, že dají malíři na tu jeho chalupu také řádné popisné číslo a že pak musí za toto oficiální přijetí do sousedství dát hodně piva, což skutečně provedli. Také jméno Špillar se jim pro Postřekov nezdálo, a proto ho překřtili podle stavební parcely, na níž ateliér stál na Trávníčka.”

Koněm tažený ateliér disponoval kamny a prosklenými okny se sklopnými okenicemi. Poskytoval tak na svou dobu vysoký komfort pro uměleckou tvorbu ve volné přírodě, a to nejen v zimních měsících. Jaroslav Špillar tak nemusel stěhovat rozměrná plátna a mohl tak malovat krajiny i v zimě. V r. 1902 si malíř postavil vilu v Peci pod Čerchovem a tam se s ním stěhoval i jeho ateliér.

Po smrti Jaroslava Špillara koupil ateliér krajinář Alois Kalvoda a procestoval s ním celé Křivoklátsko. Následně vůz získal Kalvodův žák, akademický malíř Bedřich Anderle, jenž na svých obrazech zachycoval krásy Klatovska.

Nyní (r. 2022) je ateliér majetkem Muzea Chodska a nachází se u budovy Muzea Jindřicha Jindřicha v Domažlicích, kde čeká na svou dlouho očekávanou renovaci.


© Eva Bednářová
Zdroj citace: Jaroslav Špillar - studie života a díla; BUCHA František; 1946

 

Náhledy fotografií ze složky Špillar Jaroslav

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 16
Celkem: 475015
Měsíc: 13984
Den: 682