Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodský dům

hotel s restaurací
ikona-mapa--mini.jpg

 

article preview

Byl postaven v roce 1930 v modernistickém funkcionalistickém stylu.

"Vítaným je nově zbudovaný Chodský dům v Domažlicích, v němž je centrum chodského lidu a venkova a který je imposantním penzionem i restaurací zároveň. Zbudovaný s nejmodernějším komfortem, překvapí cenami daleko přijatelnějšími, než jiná přepychová výletní místa. Chodský venkov je reprezentován svým Chodským domem v horním cípu náměstí a stane se druhým domovem všech turistů. Stavební místo Chodského domu je šťastně vybráno a stavba šťastně řešena."

Tento reklamní novinový článek byl již v době zveřejnění trochu zavádějící. Obzvláště poslední věta...

 

chodsky-dum-1.jpg

Pohlednice z r. 1931

 

Hotel Chodský dům byl postaven jako investice Okresní hospodářské záložny v Domažlicích na odkoupeném pozemku od města Domažlice na rohu ulice Na Kopečku (dnes O. Bartoška). Místo bylo dáno zpracovaným územním plánem. Došlo ke zbourání zbylých městských hradeb, demolici podlehl i dům pana Karla Lehmana s kartáčnickým krámem a přemístěna byla kaplička zde stojící ke vchodu do klášterního kostela.

Značné rozpory byly vedeny o architektonickou podobu stavby. Projektanty navrhovaná a nakonec i uskutečněná tehdy moderní funkcionalistická podoba stavby nerespektovala přímou návaznost historické zástavby. Tato disharmonie v historickém jádru města byla občany kritizována a hotel získal lidové pojmenování "Pupek". Realizaci stavby zajišťovala firma ing. Václava Froňka a slavnostní otevření se konalo 21.12.1930.

Chodský dům byl prvořadě hotel s restaurací, kavárnou a dvanácti pokoji. Interiéry měly evokovat chodský venkov. V budově si investor zřídil své úřadovny a v přízemí byly i prodejny.

Okresní hospodářská záložna vlastnila budovu do r. 1953. Od r. 1957 až do dnešních dnů je objekt využíván jako zdravotnické zařízení.


© Eva Bednářová

Zdroj: 

  • Venkov; periodikum, 31.5.1931
 

Náhledy fotografií ze složky Chodský dům

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 9
Celkem: 475718
Měsíc: 14394
Den: 993