Jdi na obsah Jdi na menu
 


Státní škola pro lesní hajné

ikona-mapa--mini.jpg

article preview

Budova byla postavena v r. 1926 podle projektu arch. Hanuše Zápala z Plzně. Jde o cenný příklad kvalitního architektonického řešení specializované školní budovy. Stavba stála 850tis. Kč, z čehož stát investoval čtyři šestiny a okres i obec po jedné šestině ceny.
Plastickou výzdobu hlavního štítu (hlavy jelenů s parožím) provedl akad. sochař Otokar Walter z Plzně.
Učebny byly moderně zařízené a vybavené všemi potřebnými pomůckami. Kabinety byly vybaveny bohatými sbírkami, ve škole byla zřízena i čítárna s knihovnou. Žáci školy krom výuky prováděli různé lesní práce v ústavní lesní školce i v lese. Závěrečné zkoušky byly písemné, ústní a praktické v lese. Škola prosperovala, absolventi nacházeli po jejím ukončení dobré uplatnění. Přišly však osudné roky 1938 – 39 a okupace Československé republiky. V březnu 1942 byla část budovy předána německým okupačním úřadům pro vojenské účely. Po válce byl provoz obnoven, ale již od r. 1952 se na lesnická studia jezdilo do Písku, kam se domažlická škola přestěhovala i s některými profesory. V budově od roku 1952 působila Zemědělská účetní škola, která vyučovala dívky jako účetní pro JZD.
Jde o jeden z nejvýznamnějších příkladů meziválečné architektury v Domažlicích. Významné je i zachování arboreta, které kolem školy bylo založeno již od počátku. Budova je situována ve vilové čtvrti na Týnském předměstí a stále slouží školským účelům. Je památkově chráněna od r. 2016.
Park kolem bývalé státní školy pro Lesní hajné byl založen v roce 1925 ředitelem této školy Josefem Černým s citem pro jednotlivé dřeviny i pro celkový estetický vzhled. Je zde mnoho exotických stromů a keřů, z nichž velká část pochází z Chudenické botanické zahrady.

Josef Černý byl skvělý lesník, autor mnoha odborných lesnických článků i odborných knih, ale především skvělý pedagog. Z rozhodnutí ministerstva zemědělství byl v roce 1922 povolán za ředitele nové Státní školy pro lesní hajné v Domažlicích, která nejprve sídlila v budově Okresní správní komise na náměstí čp. 40. Okres škole propůjčil k výuce krásnou zasedací síň a jednu malou místnost jako kancelář a sborovnu. V roce 1923 se výuka přestěhovala do budovy Hospodářské školy, což byl dům čp.115. Zde se již vyučovalo ve čtyřech místnostech. V roce 1925 bylo uděleno okresní správní komisi povolení ke stavbě hájenské školy. 


© Eva Bednářová

 

Náhledy fotografií ze složky Státní škola pro lesní hajné

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 15
Celkem: 474939
Měsíc: 13937
Den: 647